?

Er det trygt å starte opp med gestagen-piller?

Kvinne 22 . 11 Oktober 2021
Spørsmål

Hei. Jeg har aldri gått på noen form for prevensjon før, men har fått Desirett på apoteket (selv om jeg egentlig hadde resept på Cerazette). Da jeg leste om minipiller/gestagenpiller her og der sto det at disse ikke gir økning i risiko for hverken blodpropp eller brystkreft, mens andre steder står det at de kan gjøre det. Jeg ble spesielt redd da jeg åpnet pakken og det sto lange avsnitt inni om både brystkreft og blodpropp. Jeg har litt helseangst og synes det er skummelt når det er så mye motstridende informasjon forskjellige steder. Er det trygt for meg å ta pillene? Jeg er en sunn, men engstelig jente, og selv om helsesøster målte blodtrykket mitt til å være "helt greit" er jeg fortsatt redd for at jeg kan være for høyt til å begynne på piller. Er det sånn at det er tryggere å bruke Desirett enn p-piller med østrogen, og er det trygt for meg selv om jeg kanskje har litt høyt blodtrykk? Til slutt lurer jeg også på om jeg kan begynne på disse midt mellom to mensenperioder.

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Flott at du skriver til oss. 
Getagenpiller (Desirett, Cerazette) er et prevensjonsmiddel de aller fleste friske kvinner kan bruke. Siden pillen ikke inneholder hormonet østrogen, gir den ikke økt risiko for blodpropp og hjerte- og karsykdom, ei heller andre alvorlige bivirkninger.  

Husk at teksten i pakningsvedlegget er skrevet av legemiddelfirmaet. De vil sikre seg mot søksmål, derfor overdriver de risikoen. 

Dersom helsesykepleier har gitt deg resept på Desirett, betyr det at helsesykepleier har vurdert det dit hen at du fint kan starte opp med dem. 

Jeg vil råde deg til å start opp med Desirett første dag i syklus (første menstruasjons-dag), da virker de som prevensjon fra første dag. 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?